Kovové prsteny: mějte opět svůdné ruce!

Klasický prsten je jakási bandáž na prstu, většinou s ornamentem a kamenem. Takto jednoduše by se mohla nazvat ozdoba, která člověka provází již stovky let.

Prsteny nosili od počátku jeho existence i muži i ženy. Byly různé kvality a materiálu. Jednalo se například o kov, dřevo, kost nebo sklo. Moderní prsteny se vyrábějí většinou z plastu, jsou odlehčené. Do módy se však opět vracejí masivní kovové prsteny!

I když se prsteny nosí v podstatě na všech prstech, v západní Evropě je obvyklý zvyk, nosit ho na prsteníku. Tam se také "navléká" zásnubní prsten. Na kterou ruku si podle tradice vlastně prsten navlékat? To záleží opět na zemi a kultuře národa. Ortodoxní Poláci si ho navlečou pouze na pravou ruku. Když dostane například v Africe žena prsten od muže, který není její manžel, ten musí schválit jeho nošení.


Jaké známe typy?
- Nejjednodušší je obyčejná kovová obruč, kterou nosí většinou rockové hvězdy. Bez příkras, bez barvy

- Otevřený prsten je takový druh, který nemá uzavřenou obruč. Dá se přizpůsobit na prst roztažením nebo jeho zúžením

- Osudové kousky jsou ty, které zkrášluje barevný, kvalitní kámen. Ten je situován uprostřed

- Prsten vyskládaný kamínky po celé své délce obsahuje nejčastěji diamanty

Co se nosí?
Do módy opět přicházejí velké kousky s jedním centrálním kamenem, z nichž dýchá viktoriánská doba. Kámen je v nich doslova uvězněn. Pro jejich nositele je třeba uvést, aby to se šperky nepřeháněli. Když si jednou vezmou velký prsten, každá další okrasa by již měla být pouze a jen menší.